Hoe bepaal ik mijn prijzen als fotograaf?


Mensen vragen zicht af waarom een fotoshoot duur is.

Als het om fotografie gaat, wil ik de bepaling van de prijs graag toelichten.


Het uurtje fotograferen is voor mij het leukste uur waar ik heel veel plezier beleef. Daarom doe ik het vak fotografie nog steeds met veel enthousiasme!


Maar er zijn meer uren die ik moet maken om een fotosessie te doen en het product te leveren.

Zo heb ik een rekensom per een uur fotoshoot gemaakt. Want het is fijn om te weten hoeveel tijd en geld mijn product kost.


Een voorbeeld.

Stel, ik vraag €180 voor een portretfotografie en ongeveer ben ik dit kwijt aan tijd:


  • 15 min - contact vooraf
  • 30 min - fotoapparatuur gereed maken
  • 60 min - reistijd naar en van locatie
  • 60 min - de fotoshoot, kennismaken en naar de locatie lopen
  • 60 min - foto’s inladen en selecteren
  • 120 min – editing
  • 15 min - levering, klantcontact en de administratie


Totaal ben ik gemiddeld 6 uur met een fotosessie bezig.

Dan verdien ik rond €30 per uur.


Daarna komen de bedrijfskosten erbij. Investeren in apparatuur, kosten van software, verzekeringen, bijkomende kosten zoals brandstof, energie, telefoon, internet etc.    


Als beginnend fotograaf start je met een lagere tarief per uur. Naarmate de ervaring toeneemt, de kwaliteit van het product verbeterd, komt het moment om de prijzen te herzien en aan te passen. Normaliter doet men dat eens per jaar.


Prijs aanpassing


Maar er zijn ook anderen belangrijke redenen om de prijs regelmatig aan te passen. Toenemende bedrijfskosten, prijsverhogingen van onderliggende diensten en producten, inflatie correctie. Ook wil ik meer verdienen, een gezonde business runnen, investeringen kan blijven doen.

Dat alles heeft bepaald dat ik mijn prijzen per 16 oktober 2023 moet verhogen. Alle lopende afspraken rond ik natuurlijk met de afgesproken tarieven af.


Ik hoop in de komende tijd veel nieuwe en ook mijn oude klanten kunnen verwelkomen en samen veel plezier tijdens de fotoshoot beleven! Van mijn kant, blijf ik een goede kwaliteit fotografie leveren.


Met vriendelijke groet,

Irina