Hoe bepaal ik mijn prijzen als fotograaf?


Een prijs voor een dienst berekenen, daar kan men veel over lezen. Hoe ik een rekensom voor een fotosessie heb gemaakt? Dat wil ik graag toelichten.


Het uurtje fotograferen is voor mij het leukste uur waar ik heel veel plezier beleef. Daarom doe ik het vak fotografie nog steeds met veel enthousiasme!


Er zijn natuurlijk meer uren die ik als fotograaf moet maken om een fotosessie te doen en het product te leveren. Het is fijn om te weten hoeveel tijd en geld mijn product kost. Hoe ziet er een fotoshoot van èèn uur gemiddeld uit?


Een voorbeeld.

Stel, ik vraag €240 voor een portretfotografie en ongeveer ben ik dit kwijt aan tijd:


  • 15 min - contact vooraf
  • 30 min - fotoapparatuur gereed maken
  • 60 min - reistijd naar en van locatie
  • 60 min - kennismaken, de fotoshoot, naar de locatie lopen
  • 60 min - foto’s inladen en selecteren
  • 120 min – editing
  • 15 min - levering, klantcontact en de administratie


Totaal ben ik gemiddeld 6 uur met een fotosessie van èèn uur bezig en verdien ik rond €40 per uur.


Daarna komen de bedrijfskosten erbij. Investeren in apparatuur, kosten van software, verzekeringen en bijkomende kosten zoals brandstof, energie, telefoon, internet etc.    


Als beginnend fotograaf start je met een lager tarief per uur. Naarmate de ervaring toeneemt, de kwaliteit van het product verbeterd, komt het moment om de prijzen te herzien en aan te passen. Normaliter doet men dat eens per jaar.


Prijs aanpassing


Er zijn ook anderen belangrijke redenen om de prijs regelmatig aan te passen. Toenemende bedrijfskosten, prijsverhogingen van onderliggende diensten en producten, inflatie correctie. Ook wil ik een gezonde business runnen en investeringen kan blijven doen.

Dat alles gaat bepalen dat ik mijn prijzen periodiek ga verhogen.


Ik hoop in de komende tijd nieuwe en ook mijn oude klanten kunnen verwelkomen.

Van mijn kant, blijf ik een goede kwaliteit fotografie leveren.


Met vriendelijke groet,

Irina