Portretfotografie: persoonlijke stijlen


Alle portretfotografen leggen iets van zichzelf in hun foto's, of hun geportretteerden nu bekende persoonlijkheden zijn of gewone mensen die niemand behalve hun vrienden en familieleden kent.


Het resultaat van de fotograaf hangt niet allen van de camera af. De verlichting, de omgeving of achtergrond, de pose van het model, het contact dat de fotograaf met hun model opbouwen - allemaal factoren in de persoonlijke stijl van de portretfotograaf.


De stijl van Richard Avedon, een van de beste portretfotografen, is zowel sierlijk als onconventioneel, ongedwongen. Hij drong tot de pagina's van Harper's Bazaar door met een serie ongebruikelijke foto's van modellen, die op blote voeten over een strand holden.


Later publiceerde Avedon een serie portretten 'Observations'. Zij vormden een nieuwe bijdrage tot de kunst van de portretfotografie.

Richard Avedon portret Signora Gianni Agnelli 1953

Uit de serie 'Observations'. Signora Gianni Agnelli


Richard Avedon koos een pose en belichting, dat haar sierlijke hals alle aandacht kreeg. Ook retoucheerde hij de afdruk om de zachte ronding van de schaduw duidelijker te doen uitkomen.